Geen categorie LifeStyle

Krul patroon discriminatie

2 mei, 2015

Hier moet over gesproken worden – Het spookt al maanden door mijn hoofd om iets te doen met dit onderwerp. Twijfel om het te publiceren door middel van een blogartikel of “praat filmpje” op YouTube. Veel twijfels, want ik zag het al voor me dat ik heel veel “shit” over me heen zou krijgen. Zoals ook tegen mij gezegd werd toen ik aangaf hierover een artikel te schrijven. Uiteindelijk werd de motivatie om “krul patroon discriminatie” bespreekbaar te maken alsmaar groter. Het is niet mijn intentie om anderen te kwetsen met dit artikel. Eerder mijn manier om het aan de kaak te stellen.

 

Om mij heen had ik er niemand over gehoord, tot ik dit onderwerp heel subtiel naar voren bracht tijdens een telefoongesprek met een vriendin. Opgelucht was ik toen zij aangaf dat het voor haar ook herkenbaar was. Ik wilde het gesprek leuk houden, dus bleven we niet langer bij dit onderwerp hangen. Niet zo lang geleden maakte ik het onderwerp weer bespreekbaar bij twee vriendinnen, waaronder de ene met wie ik het gezellige telefoontje had. Ook de andere herkende mijn irritatie en kon zich erin verplaatsen. Oké, ik zie dus geen spoken. Het speelt, en is duidelijk in de black- /natural hair community aanwezig: krul patroon discriminatie. Alle drie spraken we serieus hierover en deelden onze ervaringen met elkaar. Het mooie is, dat we alle drie verschillende haartypen hebben en toch hiermee zowel positief als negatief in aanraking waren gekomen.

daliasworldWat ik onder “krul patroon discriminatie” versta.
Zo simpel als ik het kan verwoorden: bijna overal waar ik kom, lees of hoor ik Curl, Curly, Krullen. Dan heb ik het over haar-events, de honderden haarproduct-merken en als ik informatie over natural hair opzoek. Nou weet ik ook dat mijn type haar, dat ook wel bekend staat als
kroeshaar ook wel onder de categorie “krullen” valt. Ook wel bekend als sterk gekruld haar, 4C hair of kinky hair. Zelf vind ik kroeshaar veel beter klinken. En andersom valt “krullend haar” ook onder de categorie “kroeshaar”.

Een leuk voorbeeld is, als ik een klant adviseer en de term “kroezige haartypen” laat vallen en als respons krijg: “Ik heb geen kroeshaar, maar krullen”. Ik vind het allemaal prima, want wie ben ik om een onderscheid te maken tussen haar-texturen? “Daar gaan we weer”, denk ik dan.

 

theleesaleesaWaarom dit artikel?
Allereerst ben ik blij en dankbaar dat ik mijn natuurlijke haar eindelijk kan dragen zoals ze is. Ik heb me nooit voor mijn krulpatroon geschaamd, maar eerder voor de kale plekken op mijn hoofd. Nu dat probleem “verholpen” is, laat ik Joosje, mijn haar, trots aan de wereld zien. En geloof het of niet: ik ben blij met mijn haar. Ik kan alle kanten met haar op, haarstijlen met mijn natural hair of met behulp van nep-haar toevoegingen. Als ik bijvoorbeeld lang stijl haar of een flinke haardos krullen wil, koop ik die in de winkel. Zo simpel zie ik dat.

Prachtig vind ik het om te zien dat menig donkere vrouwen beseffen dat hun haar gedragen kan en mag worden zoals het is. Kinky, nappy, curly, wild, bos, vol en ga zo maar door. Jammer vind ik wel dat er maar één bepaald haartype veel meer naar voren komt in de media: Krullen. Hiermee bedoel ik, dat haarproduct-merken hun product promoten door vaak afbeeldingen te gebruiken van dames met prachtige volle en lange krullen. Datzelfde geldt ook voor evenementen die de nadruk op natural hair willen leggen. Op een gegeven moment viel het me op, dat selfies met krullen gemiddeld veel meer likes kregen. En selfies met haartype “4(c)”, oftewel “kroeshaar” gemiddeld wat minder. En zie ik een foto met haartype 4(c), dan is het een big ass fro. Don’t get me wrong, want meestal like ik net zo hard mee. Maar waar zijn de inspiratie-foto’s met teeny weeny afro of gemillimeterd kroes haar?  Misschien zie ik spoken hoor, of heb ik me er de laatste tijd teveel mee bezig gehouden.

 

lesly2youDenken vanuit een ander perspectief?
Wellicht hebben bedrijven ontdekt dat krullen (haartype 3) meer zouden verkopen dan kinks (haartype 4)? Hetzelfde als de kledingmerken die hun creaties op super slanke modellen tonen. Hiermee wil ik aangeven, dat er een bepaald schoonheidsideaal in Natural Hair world wordt aangespoord en dat vind ik jammer.

Triest vond ik het om te horen dat er ook vrouwen waren die bij hun Big Chop haartype 3 of zeker wel 4a hoopten te hebben. Je kan toch heus wel aan je bloedverwanten zien welk haartype die hebben? Tenzij ze het haar verdoezelden door chemische treatments zoals relaxers, texturizers of curly en zo dus hun ware haartextuur verborgen houden. Ergens begrijp ik het wel, maar ik besef nu al helemaal hoe triest ik het eigenlijk vind.

 

devenyaliciaMijn ervaringen.
Ik werk elke woensdag in de Salon van een grote haar- en cosmetica-winkel. De ene helft is een leuke salon, waar ik mijn ding doe. De andere helft is een goed gevulde shop met tientallen merken aan haarproducten. Elke dag heb ik met situaties te maken die mij meteen aan krulpatroon discriminatie doen denken. Dan heb ik het over ouders die een texturizer-kit voor hun kind of zichzelf kopen. Vaak is het omdat het haar “hard” zou zijn. Kinderen met een prachtige bos krullen die de winkel in komen en collega’s, waaronder ik, die het helemaal prachtig vinden en dit overduidelijk laten merken.

Komt een kind met haartype 4 de winkel ingestapt, dan is er niets aan de hand. Ik vind het dan oprecht prachtig om te zien dat ouders hun kinderen op jonge leeftijd al leren over de kennis van hun kroeshaar. Super trots ben ik dan, als ik zie dat de ouders het beste van het beste haarproduct-merk voor het haar van hun kind willen. En met deze ouders heb ik vaak lange, leuke en zeer interessante gesprekken.

 @csadelaide

Hoe denk jij erover?
Ik vind dat haartype 4 net zoveel aandacht verdient als type 3. Beter gezegd: ik vind dat iedereen die zijn haar natuurlijk draagt op positieve wijze gestimuleerd moet worden, ongeacht het haartype. Wat mij betreft: geen onderscheid meer in krulpatroon, tenzij iemand op zoek is naar de juiste producten voor het haar. Ook ben ik helemaal klaar met uitspraken die aanduiden dat mijn kroeshaar makkelijker zou zijn dan het haar van iemand anders die ook  kroeshaar heeft. Of dat mijn haar kroezer zou zijn dan die van een ander. Na bijna 23 jaar hier op aarde was dat mij allang duidelijk.

Merk jij ook krul patroon discriminatie om je heen? Hoe ga je ermee om? Of was het je nog nooit opgevallen? Het kan zijn dat je er nooit over heb nagedacht tot je dit artikel gelezen heb. Hoe denk je er nu over? Laat je mening onderaan dit bericht achter. Ik weet zeker dat een ieder van jouw mening/ervaringen kan leren. Althans dat is wat ik hoop.

 

Special thanks to alle dames voor het opsturen van hun prachtige foto’s voor dit artikel. Op de foto’s vind je hun Instagram account, neem zeker een kijkje.

manubynamu 

Enkele moeilijke termen:

 • BigChop: millimeteren van het haar (zodat alle chemicaliën eruit zijn) en gezond kan uitgroeien
 • Haartypen in getallen en cijfers: Een systeem bedacht door de kapper van Oprah Winfrey, Andre Walker. Met dit typeringssysteem is het makkelijk om de juiste verzorgingsmethodes voor alle typen krullen toe te passen.

Dankjewel voor het lezen/reageren. Tot de volgende keer!

Liefs,
Gwendelien

25 Reacties

 • Beantwoord char 20 oktober, 2016 at 17:00

  Hoi Gwen, sterk stuk veel mensen begrijpen hun haar totaal niet en denken het is kroes dus moet je relaxen. Helaas hoorde ik ook tot die generatie, want al droeg je weave van de kapper moest genoeg gerelaxt worden . 15 jaar geleden had ik daar ook genoeg van en wilde natural gaan maar moest van ellende toch weer relaxen omdat ik een hoop info miste over onderhoud en veverzorging. Tegenwoordig bekijk ik een hoop vloggers en sites, daar vindt ik meer info. Dus blijf doe wat je doet, want we kunnen niet terug naar het relaxtijdperk

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 5 december, 2016 at 13:52

   Hoi Char!
   Thanks voor je reactie. Ik denk dat vele vrouwen met kroeshaar zich hierin kunnen herkennen. En zoals je zegt, gelukkig weten we nu veel over onderhoud en verzorging en hoeven we inderdaad niet terug naar de relaxtijdperk. Liefs xxx

 • Beantwoord Esmeralda 9 mei, 2015 at 16:34

  Sterk stuk meid!!! Ik kwam toevallig op je blog.
  Maar je site en je artikelen zien er goed uit en leest makkelijk weg. Ik ga je zeker volgen

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 25 mei, 2015 at 20:06

   Dankjewel voor het reageren. Ik neem ook een kijkje op jou blog!

 • Beantwoord LongJoy 8 mei, 2015 at 02:39

  Apart om dit artikel te lezen want ook ik, als man zijnde, observeer veel dingen en vooral als het over dit onderwerp gaat.

  Als je beetje in de media kijkt dan is er inderdaad een schonheidsideaal wat ebtreft huidskleur en inderdaad ook haartype.
  Blank/licht getint en type 3 haar is momenteel hot en dus zie je dat op dit moment ook vaak terug…Ook fotografen spelen daarbij een rol door overduidelijk een grote voorkeur voor het type 3 haar te hebben.

  Waarom ziet men type 3 als het ideale haartype en kijkt men nauwelijks om naar type 4(b en/of c )..?
  Simpel…de blanke vrouw kan ook type 3 haar hebben en het is een gegeven feit dat wat de blanke man/vrouw doet/heeft in 8 van de 10 gevallen eerder geaccepteerd zal worden dan , in dit geval, de donkere.
  Geen wonder dat ik eerder veel vrouwen zie die van type 4 naar type 3 willen gaan…..maar omgekeerd zul je dat niet zo vaak tegenkomen.

 • Beantwoord Lifretto 7 mei, 2015 at 20:25

  Toen ik “discriminatie” in je titel las, dacht ik misschien al te weten waar dit over zou kunnen gaan.. En inderdaad.. Wat ik niet had verwacht is dat ik na het lezen van dit artikel, tot de conclusie zou komen dat ook ik me schuldig maakte aan deze vorm van discrimineren. Omdat dit vrij onbewust en naar mijn gevoel door onwetendheid gebeurde, denk ik dat jij de wereld alleen maar goed doet om dit onderwerp aan de tand te brengen! En complimenten dat je mijn aandacht als jongen voor de zoveelste keer kan behouden tijdens een artikel (en filmpjes) over “girly things”! Haha!

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 25 mei, 2015 at 20:05

   Hahaha,
   Dankjewel voor het delen van jou gedachten bij dit onderwerp. xoxo

 • Beantwoord Chanyn 7 mei, 2015 at 13:04

  Mooi onderwerp Gwen. Someone finally said it! ik heb er ook wel eens over nagedacht. Nou moet ik zeggen dat ik alle type kroes en krul haar mooi vind en daar advies over kan uitbrengen. Want eerlijk gezegd hebben we in de basis allemaal hetzelfde nodig. Als ik iemand met 4 haar adviseer krijg ik altijd twijfelende blikken, want wat weet ik nou met mijn 3c haar. Maar het komt er zeker op neer dat we 4 haar meer moeten gaan promoten met z’n allen. Ik zal er vanaf nu zeker ook meer op letten in de foto’s etc die ik deel en like.

  Betreft de -out theorie van Christel Janet , weet ik niet zeker of dat met manipulatie te maken heeft. Ik zelf doe bijna altijd een braid of twistout, maar dat is omdat ik dan precies kan bepalen in welk model mijn haar valt, en stiekem omdat je dan beter ziet hoe lang het is, ik werk er namelijk hard aan om dat te bereiken 🙂 Ik denk dat het voor veel 4 dames hetzelfde is ipv onze krulpatroon willen manipuleren. Correct me if i’m wrong.

 • Beantwoord Macblogster 3 mei, 2015 at 14:15

  Well said, elk type krul verdient z’n eigen aandacht. Ik denk dat het fout gaat als mensen gaan vergelijken. Ik wou dat ik een fro kon rocken, maar mijn haar valt niet zo tenzij ik het afknip. so be it. Het is zoals het is. Het gras is altijd groener aan de overkant.
  Zelf merk ik gelukkig niets van kruldiscriminatie. Dat zou er ook nog eens moeten bijkomen. Wel krijg ik opmerkingen als “jouw haar is zeker moeilijk hè?” Of het zou altijd in de knoop moeten zitten. Of mensen gaan met hun handen door mijn haar om te kijken of ik extensions draag. Ach….. onwetendheid.

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 5 mei, 2015 at 11:20

   Ook herkenbaar! Maar “het gras is altijd groener aan de overkant” is dit sarcasme? 🙂

 • Beantwoord Sérènity 3 mei, 2015 at 12:12

  Je slaat echt de spijker op z’n kop met deze. Dit zit zo diep, dat veel mensen niet eens door hebben dat ze discrimineren. Ik denk dat we ons allemaal wel eens bewust of onbewust schuldig hebben gemaakt hieraan, vooral omdat dit soort dingen eigenlijk (thuis) haast nooit besproken worden. Ik kan me ook vinden in wat Brenda zegt…dit zie je ook terug in heel dat lightskin/darkskin gebeuren….Ik merk wel dat wij – donkere vrouwen – er steeds bewuster mee bezig zijn en dat is een goed ding. Ik vind het heel tof dat je hier over schrijft, hopelijk open je hiermee vele ogen… 🙂

  xx

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 5 mei, 2015 at 11:23

   Dankjewel Serenity,
   Ik heb ook het idee dat het gepaard gaat met de tint van huidskleuren etc. Het zit inderdaad diep. Toch hoop ik dat men hiervan net zo bewust worden als ze zijn over een natural hair.

 • Beantwoord Jaleesa* 2 mei, 2015 at 19:42

  Zijn zeker geen spoken die je ziet! Hoewel ik op een of andere manier laatste tijd er minder van merk. Deels omdat ik me wil focusen op de momenten dat we juist níet divided zijn, maar ook omdat het in mijn omgeving/familie minder aanwezig is. Maar de momenten dat ik het wel merk, durf ik er vaak niks van te zeggen omdat men zich vaak zo blind staart op dat hele dogla en “good hair” fenomeen en helaas niet begrijpen dat het (in mijn ogen) een beperkte manier is van denken en ze een heel groot deel mannen en vrouwen buitensluiten en neerhalen ermee. Vooral in de sociale media zoals Instagram merk ik dit allemaal.

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 3 mei, 2015 at 04:25

   Het is ook lastig om er altijd wat van te kunnen zeggen. Hangt van de persoon, sfeer en gelegenheid af. xoxo

 • Beantwoord Jaleesa 2 mei, 2015 at 12:10

  Hey Gwendelien,

  Super goed artikel. Ook ik denk dat krulpatroon discriminatie iets is dat speelt in de natural hair gemeenschap. Ik heb daar zelf een ‘grappig’ voorbeeld van.
  Een jaar geleden ben ik naar de kapper gegaan om mijn haar te bleachen en turquoise te verven. Tijdens het uitspoelen van de bleach was de klant die naast me zat aan het afgeven op (haar) kroeshaar. ‘No mang!! Geef me die relaxer asap!! Ik mag dan wel kwart … zijn, ik heb mijn vaders dogla genen niet geërfd (kijkt vanuit haar ooghoeken naar mij)!’ Ik negeerde de vrouw, want ik vond haar reactie onnodig. Gaat ze door… ‘Ja, ik vind het dapper dat sommige mensen er zo bij kunnen lopen hoor, maar ik niet!’ Gaat mijn kapper daar gewoon op in!! Ze gaf haar gelijk en gaf te kennen dat zij daarom niks anders draagt dan weave. Ze kan niet met haar haar, bla, bla, bla,. En het ergste vond ik nog dat die vrouw zei dat ze met een dogla was getrouwd om kinderen met mooi haar te krijgen. Haar princesje is dogla, maar jaar andere twee zijn net als haar en de kapper vond dat hilarisch.
  Op dat moment voelde ik me gewoon misselijk worden. Ik bedoel, ze weet dat ik erg dik en kroes haar heb (type 4b and beyond) en verzekerde mij dat dat niet erg was en dat ze daar ook verstand van had. Dat bleek niet alleen niet waar te zijn, ze geeft in het bijzijn van klanten die hun haar natural dragen af op natural hair!
  Er was zoveel dat ik wilde zeggen, maar ik heb het beschaafd gehouden. Dat is ook de laatste keer geweest dat ik daar een voet binnen heb gezet.

  • Beantwoord Tewa 2 mei, 2015 at 14:54

   Sorry hoor maar zo’n kapper( and the ignorant woman in her seat) moet gewoon op haar plaats worden gezet. Als wij blijven zwijgen over zulke uitspraken, komen we echt niet vooruit. Ik kan echt pisnijdig en verdrietig tegelijkertijdworden als men zo doet, echt een gevalletje ingrained racism.

   • Beantwoord Jaleesa 3 juni, 2015 at 21:16

    Je hebt helemaal gelijk, maar ik ken mezelf. Als ik die sma op haar plek had gezet was het niet met al te nette woorden geweest. Ik heb daar vijfeneenhalf uur gezeten, dus ik was al geirriteerd :p Er was zoveel dat ik tegen haar wilde zeggen, maar ik slikte het op dat moment in.
    Het is wel een gebeurtenis die me bijblijft en soms wou ik dat ik alsnog iets had gezegd.

  • Beantwoord Jaleesa* 2 mei, 2015 at 18:56

   Hay! (we zijn naamgenoten dus ik doe ff een stet achter mn naam 😛 )Mijn gunst wat erg dat je dat hebt meegemaakt! Ik zou me zoo ergeren, maar deels ook bedroefd zijn om zulke uitingen van mensen.

   Hopelijk vind je een kapper die niet zo negatief over kroeshaar spreekt.

   • Beantwoord Jaleesa 3 juni, 2015 at 21:11

    Hey daar Jaleesa :p

    En of ik me heb geergerd. Ik was boos, geirriteerd en bedroeft tegelijk! Ik ga nu naar mijn broers kapper en ik wil nooit meer naar een ander. Hij geeft verstand van natural hair, heeft zelf de prachtigste locks en zijn vrouw en dochters zijn ook natural. Toen ik zijn kapperszaak verliet, was dat met mijn allereerste succesvolle wash and go!
    Voor het eerst een kapper gevonden die positief praat over natural hair, want na die blamage bij mijn eerste kapper heb ik nog zo’n misbaksel ontmoet.

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 3 mei, 2015 at 04:17

   Hoi Jaleesa,
   Dankjewel voor het delen van jou ervaring en toughts over dit onderwerp. Bij het stukje “ik ben kwart” rolde ik al met mijn ogen. Jammer dat volwassenen een tunnelvisie hebben op dit gebied. Hoe moet het dan verder met hun kids?? En wat Tewa zegt, zulke mensen dienen meteen op hun plek gezet te worden. Het lukt mij niet altijd om er wat van te zeggen. Vaak maak ik mijn standpunt via een omweg duidelijk.

 • Beantwoord Christel Janet 2 mei, 2015 at 10:59

  Nee, je ziet zeker geen spoken. Het is mij enkele jaren geleden al opgevallen. Persoonlijk denk ik dat we (mensen met kroeshaar of sterk gekruld haar) daar een bijdrage aan leveren. Nou weet ik dat dit niet als een prachtig liedje in de oren klinkt, dus zal ik proberen om het uit te leggen. Iemand met haar type 3 doet niet veel om ” krullen ” te krijgen. De krul die je meestal ziet is met behulp van een beetje water / gel opgewekt. Terwijl iemand met haar type 4 véél meer doet om ” krullen ” te krijgen, denk maar aan twist out, braids, bantu knot of al die andere outs die er zijn. Hiermee laten we (want ook ik heb haar type 4 ) al een beetje zien dat ons haar in de natuurlijke staat niet goed genoeg is. Het toepassen van de ” outs ” beschouw ik namelijk als manipuleren, ook al is het niet chemisch. Je foto’s op social media zullen meer likes krijgen, want op dat moment sta je dichterbij de norm van wat de maatschappij als mooi weergeeft en wat wij proberen te realiseren door het toepassen van de ” outs “. Anyways ik denk persoonlijk dat krul patroon discriminatie zal verminderen op het moment dat wij minder waarde gaan hechten aan braid out en twist out en meer onze eigen sterk gekruld haar gaan accepteren en promoten. Daarmee laten we zien dat wij ook Fab zijn zijn zonder een vermoeide-ongemakkelijke- slapeloze twist-bantu knot -perm – flexi rods nacht.
  Ps. Een video over dit onderwerp zou niet overbodig zijn!

  • Beantwoord Jaleesa* 2 mei, 2015 at 18:58

   Misschien iets moois voor een table talk? 😉

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 3 mei, 2015 at 04:19

   Dat twist out en braid- out gebeuren is super herkenbaar! Daar begonnen mijn gedachten als eerst op de concentreren toen ik voor het eerst serieus over krul patroon discriminatie nadacht. En inderdaad een video zou zeker niet overbodig zijn! Wellicht een table talk voor S I S A zoals Jaleesa al aangaf? 🙂

 • Beantwoord Brenda 2 mei, 2015 at 09:53

  Ik denk ook dat krulpatroondiscriminatie een reeel iets is. En het gaat denk ik hand in hand met de hele light skin/dark skin issue. Het dogla type, lichte huid en krullen is het schoonheidsideaal. En ik moet bekennen dat ik mezelf er ook wel eens op betrap beinvloed te zijn door het denken op die manier. Het is een lastig iets, wat diep ingebakken zit. Maar misschien dat we met een stukje bewustwording stappen kunnen zetten richting het veranderen hiervan. Ik hoop alleen dat die bewustwording een blijvend iets is. Want als je kijkt in de jaren 70 met de hele black power movement gingen we een heel stuk de goeie kant op. Maar in de jaren daarna zijn we behoorlijk de weg kwijt geraakt, haha.

  • Gwendelien
   Beantwoord Gwendelien 3 mei, 2015 at 04:24

   Dankjewel voor je mening Brenda,
   Ik denk dat het ook gepaard gaat met dat hele huidskleur en gemixt gebeuren. Kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen kleur dan is het altijd haar. Haartype hetzelfde? Dan gaat men door op lengte of dikte. Ook ik denk af en toe nog volgens die richtlijnen. Alhoewel ik me er nu veel bewuster van aan het worden ben en soort van terug kan reflecteren waarom. Ook ik hoop dat het een blijvertje zal worden en blijven!

  Reageer