Geen categorie

Hairstory || Dominique Snip || Eigenaresse SheaDo

23 november, 2013

 

 

Met Dominique Chantal Snip (rechts)

Met Dominique Chantal Snip (rechts)

Hoi lieve lezers!

Jullie die mij langere tijd volgen herkennen dit artikel vast wel. Deze heb ik van mijn vorige blog gehaald en ik vind dat het een plaats op mijn nieuwe blog verdiend! Er zijn vast mensen die de kan nog niet hebben gehad dit artikel te lezen. Veel lees plezier…..

In het artikel waarin ik mijn ervaring over mijn Signature Treatment by SheaDo beschreef, gaf ik aan dat ik de 29 jarige Dominique heb geïnterviewd. Dominique is tevens de eigenaresse van de SheaDo brandstore. In het interview vertelde zij uitgebreid haar hairstory.

 

Vertel iets over je (etnische) achtergrond?

‘Ik ben in Suriname geboren en emigreerde op mijn 17de naar Nederland. Toen ik naar Nederland emigreerde had ik gerelaxed haar. Ik was toen totaal niet met natural hair bezig. Ik wist ook niet dat kroeshaar een optie was om te hebben. Ik heb hier de HAVO gedaan, daarna heb ik communicatie gestuurd aan de Haagse Hogeschool.’

 


Dominique draagt hier haar kenmerkende haarlook. De twist-out.

Dominique draagt hier haar kenmerkende haarlook. De twist-out.


Hoe beschrijf jij je haarstructuur?(kroeshaar groeit in verschillende structuren)

‘Qua oppervlakte heb ik best dik haar. Dus ik heb veel haar per oppervlakte. Op sommige plekken is het dubbel geworteld. Ik heb nu ongeveer een lengte van 40 cm of langer. Wat ik nu doe is er zoveel mogelijk voor zorgen dat ik de lengte behoud. Het grootste deel van mijn haar is nog steeds in groei. ‘Ik heb zelf ook verschillende structuren op mijn hoofd en ik heb moeten leren ermee om te gaan. Ik weet niet of je lezers bekend zijn met het haartype systeem. Ik zal het even noemen en daarna uitleggen. Ik heb drie haartypen op mijn hoofd. Het grootste gedeelte is 4a en heb ik ook nog 4b en 3c.

 

Het haartypensysteem, waar komt dat vandaan? 
Het is jaren geleden ontwikkeld door de kapper van Oprah, Andre Walker. Hij dacht zo dat je de verschillende haarstructuren kon onder verdelen in gradaties. 

 Hij zegt “haartype 1 dat is gewoon steil haar. Dat is haar zonder enige krulstructuur. Dan heb je haartype 2, dat is golvend haar, haartype 3 krullend haar, haartype 4 kroeshaar”.

 ‘En dan heb je tussendoor weer gradaties. Bijvoorbeeld haartype 3a licht krullend haar dat een beetje op golvend haar lijkt maar je ziet toch een duidelijke krul. Haartype 3b is iets sterker krullend haar, de krul is dan ook kleiner. En 3c dat is, krullend haar dat weer op kroeshaar begint te lijken. Zo heb je ook gradaties voor de kroes haartypen. 4a kroeshaar met een duidelijke krulstructuur erin, iets grotere krul. 4b kroeshaar met een iets kleinere krul en dan heb je ook 4c dat is kroeshaar waarbij het moeilijker is een krulstructuur te zien. Verder geef ik de tip aan mensen dat als ze het een te grote uitdaging vinden om met het haartypensysteem te werken, dat zij zich dan gewoon kunnen richten op de gezondheid van het haar. Let op datgene waar je haar behoefte aan heeft.’

Is de lengte van je haar genetisch bepaald?

‘Ja het is genetisch bepaald hoelang je haar wordt en hoelang je haar in de groeifase blijft. Het is niet zo dat je een growth posion inneemt en dat je haar tot aan je bil groeit. Voor sommigen is het 3/4 jaar, voor anderen is het langer, 10 jaar bijvoorbeeld, dat hun haar in de groei fase blijft.’

 

Hoelang heb je gebruik gemaakt van chemisch bevattende haarproducten zoals realxers?

‘Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste relaxer. Het is een traditie in de familie dat als je naar het voortgezet onderwijs gaat je dan gerelaxed haar krijgt. Tot het  jaar 2004 heb ik relax in mijn haar gehad. In mei 2004 moest ik weer een touch up doen, het bijwerken van mijn nieuwe haargroei, maar dat wilde ik niet. Tot augustus dat jaar heb ik mijn haar gevlochten met nep haar en in augustus 2004 heb ik de Big Chop gedaan.’

 

 sheadocadeaubon

 

Je hebt dus drie maanden transitioning gedaan?

‘Jawel, maar ik was me er niet van bewust dat ik transitioning deed. Ik wist dat ik niet meer wilde relaxen, maar wat moest ik dan? Ik dacht “okee ik doe vlechten in”. Maar toen ben ik gaan onderzoeken “Wat zijn de alternatieven?” Toen kwam ik erachter dat ik ook voor mijn eigen kroeshaar kon kiezen. Het was voor mij totaal iets nieuws! Het was in Suriname niet zo bekend dat je ook je eigen kroeshaar kon waarderen. Het gaat meer om het straighten, het pressen en de curly. Toen ik inzag dat mijn natuurlijk haar ook een optie was, was ik heel blij.’

 

Hoe voelde het toen je de Big Chop had gedaan?

‘Ik voelde me naakt. Ik voelde me niet meer mezelf. Ik zat onzeker in de kappersstoel. In 2004 was de Big Chop voor sommige kapsters niet zo bekend. “Waarom zou je al je gerelaxed haar afknippen?” De kapster was ook onzeker, dus we hielpen elkaar niet echt. Maar na twee dagen, begon het te bezinken dat ik de Big Chop niet zomaar had gedaan. “Je wilde namelijk niet meer straighten, je vond dat het gerelaxed haar niet meer bij je paste, dit is wie je bent Dominique accepteer jezelf!” En ik zei volmondig “JA” tegen mezelf. En toen ben ik volledig voor mijn natural hair gegaan. In die tijd waren er niet veel mensen die de Big Chop deden in Nederland. In Amerika was het al heel veel verder. Mensen hadden ook hun blog, en lieten foto’s zien. Ik besloot om ook een blog te starten, maar dan in het Nederlands. Op mijn blog is mijn hele natural hair journey te zien.’

sheadodominique

 

Hoe ben je op het idee gekomen op een eigen haarverzorgingslijn te starten?‘Tijdens mijn natural hair journey ben ik me ook gaan verdiepen in ingrediënten en producten. Ik was er in geïnteresseerd. Het werd mijn hobby om thuis zelf dingen te mixen en zo te ontdekken wat voor effect ze op mijn haar hadden. Dit heb ik jaren gedaan. Ik maakte producten voor mezelf en op een gegeven
moment begon het toch te borrelen om producten voor anderen te maken. In 2007 heb ik mijn boek Crown of Glory uitgegeven. Ik gaf toen informatie over haarverzorging maar ik wilde ook de producten aanbieden om het haar mee te verzorgen. Wat ik deed was andere merken aanraden, maar het begon bij me te dagen dat ik ook mijn eigen merk kon starten. Sheabutter is één van de belangrijke ingrediënten in mijn producten. Vandaar ook de naam Sheado, Shea: sheaboter en Do: Dominique. In 2012 heb ik Sheado gelanceerd. Ik wilde het professioneel opzetten, het moest voldoen aan de Europese regelgeving voor cosmetica producenten. Heel veel merken komen uit het buitenland. Er was heel weinig of niets voor ons (kroesharigen/krullenbollen) als het gaat om een professioneel Nederlands merk op biologische/plantaardige basis.’

 

Welke merken van haarproducten waren je favoriet voordat jij je eigen haarlijn ontwikkelde?

‘Ik heb verschillende merken gebruikt, omdat ook ik een product junky was. Maar later werd het rustiger. Op mijn blog onder het kopje “producten review”  staan alle producten die ik gebruikt heb op een rijtje.’

 

sheadoproducten 

 

Kan je een korte ochtend routine van je haarverzorging beschrijven?

‘Laten we gewoon beginnen bij de start.

Ik maak altijd van die grote twists. Standaard! Na enkele dagen maak ik de twists los voor een twist-out. Als ik s’avonds ga slapen maak ik grote vlechten van die twist-out. En ik slaap op een satijnen kussensloop. Tussen de wasbeurten door is het zeker dat ik nog twee keer Honey Love Hairmilk toevoeg. Om de vochtbalans op peil te houden. Maar standaard tot aan de volgende wasbeurt, maak ik grote vlechten s’avonds, om ze s’ochtends weer los te maken. Ik zorg ervoor dat mijn haar niet nat wordt anders is de twist-out ook verloren.’

sheadoproduct

Hoe bescherm je jou haar tegen de zon en in de winter?

‘Ik zorg ervoor dat het goed is gehydrateerd, dan droogt het niet zo makkelijk uit. Hiervoor gebruik ik de Honey Love Hairmilk. En ik seal het goed met de Liquid Gold Hairbutter of Whipped Sheabutter. Als er een hittegolf is, draag ik mijn haar niet los maar in twists. Tip: als je langer dan een uur in de zon gaat zitten, doe een shawltje of cape om!’ 

In de winter heb ik veel protective styles, zoals twists of vlechten. Twists zijn mijn lieveling protective style, het is zo makkelijk en ik heb het zo druk dus ik kies altijd voor het makkelijke!’

 

Heb je mensen in je omgeving o.a familie en vrienden geïnspireerd?

‘Ja, mijn moeder dat vond ik heel fijn, omdat zij nu ook natural is. Mijn tante, mijn zusje vooral. Die had haar haar één keer gestraight en daarna nooit meer. Ze is ook gaan transitionen. We zijn een natural hair family geworden. Ook vrienden heb ik geïnspireerd en complete vreemden, die mijn blog en mijn boek hebben gelezen en de stap hebben genomen.’

 

Wat vind je van het feit dat er nog veel vrouwen zijn die door onzekerheid nog niet voor hun eigen haar durven te kiezen?

‘Die mensen zijn er die nog niet voor hun eigen haar durven te gaan, omdat ze nog wat onzeker zijn, of nog niet alle informatie hebben, of omdat ze bang zijn voor hun eigen haar. Ook weten velen niet dat het eigen kroeshaar ook een optie is. Ik neem het hen absoluut niet kwalijk. Ik ga mensen ook niet vooroordelen. Wat ik wel graag mee wil geven is ga wel goed bij jezelf te rade waarom je niet voor je eigen haar kiest. Kies je niet voor je eigen haar omdat wat je nu hebt een stylingsoptie is of kies je er niet voor omdat jij je ervoor schaamt? Dat laatste is niet zo fijn, want jouw eigen haar hoort bij wie je bent. Als je niet van je eigen haar houdt, wie zal het voor je doen? Wie zich voor z’n eigen haar schaamt heeft een negatief beeld van zichzelf en dat is jammer.’

 

Motivatie voor alle (toekomstige) naturalhair lovers.

‘Als je rekening gaat houden met hoe andere mensen over je denken of gaan praten dan ga je nooit de Big Chop doen. Kies gewoon voor jezelf! En jou natuurlijk haar maakt onderdeel uit van jezelf. Ga die liefdesrelatie met je haar aan en leer het kennen. En ga ook op zoek naar mensen die dezelfde stap als jou hebben gedaan. 

Heb geduld want je haar groeit niet over 1 nacht ijs. Blijf het goed verzorgen, dan zul je de resultaten zien. Heb ook een gezond eetpatroon want, een gezonde haargroei komt ook van binnen uit. Het is belangrijk dat jij je goed laat informeren.’

 

 

 

Handig om te weten!

Dominique organiseert workshops voor dames (met naturalhair) om elkaar zodoende te ontmoeten en inspiratie op te doen. Daarnaast geeft ze ook consultaties in de brandstore te Den Haag! Bezoek de SheaDo website voor meer informatie.

Eerst volgende workshop vind plaats op zondag 22 december ’13 van 14.00 -17.00 uur!!

 

Het volgende blogartikel is ook een zeer interessante interview met een naturalista! Hou dus mijn blog in de gaten!!

Bedankt voor het lezen van dit artikel en tot het volgende!

Liefs,

Gwendelien

 

Nog geen reacties.

Reageer